Μικρασιατικά 2017

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες που διοργανώνει η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θεία Λειτουργία εις μνήμη των αγίων Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτύρων.

Επίσης τελέστηκε μνημόσυνο των Κορίνθιων Μικρασιατών από τους ιερείς του ναού μας και εκφωνήθηκε ομιλία από την φιλόλογο-ιστορικό Άννα Καντίκα. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές στην αίθουσα Χρυσοστόμου Σμύρνης και στο προαύλιο του ναού.

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Διονύσιου, τον οποίο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. π. Αρκάδιος Ραζνύ, οι Εφημέριοι του Ι. Ναού π. Ιωάννης Δελημπαλτάς, π. Γρηγόριος Μεντζελόπουλος, π. Δημήτριος Στεργιόπουλος και οι Διάκονοί του.

Στο Κήρυγμά του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, εκτός των άλλων, τόνισε πως λαός που λησμονά την Ιστορία του δεν έχει μέλλον και για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε αυτήν την επέτειο, ώστε να διδάσκονται οι νεότερες γενιές προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο μέλλον, που θα οδηγήσουν την Κοινωνία και το Έθνος μας σε σωστά μονοπάτια.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ιωάννης Διαμαντίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα, ως γόνος Μικρασιατών, καθώς και για την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι οι απόγονοι των Μικρασιατων αλλά και όλοι οι Έλληνες δεν ξεχνούν και δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε επιμνημόσυνο Τρισάγιο για τους απανταχού της γης τελειωθέντας Μικρασιάτες και στην συνέχεια ακλούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασιατών προσφύγων Ιωνίας Κορίνθου, με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος, μαθητών των σχολείων της περιοχής και της φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων.

www.imkorinthou.org

Φωτογραφίες: Ελευθέριος Ηλίας και Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου

 

You may also like...